Algiile Vertebrale la Utilizatorii Profesionali de Calculatoare

Tehnologia modernă a adus în afară de facilităţi şi noi boli profesionale. Ritmul foarte rapid de dezvoltare şi extindere a informaticii în ansamblul sectoarelor vieţii economice şi sociale a lăsat puţin timp pentru a evalua şi prognoza toate efectele interacţiunii om – echipament tehnic asupra performanţei şi sănătăţii operatorilor. Ca urmare, proiectarea şi amenajarea unor posturi de muncă s-a realizat fără să se ţină seama întotdeauna de cerinţele şi limitele psihofiziologice ale operatorilor care le vor deservi, de principiile ergonomice necesare  în amenajarea posturilor de muncă, pentru a crea condiţiile unei adaptări corespunzătoare a organismului uman în raport cu  postul de muncă. (1)

Astfel, operatorii ce lucrează cu videoterminale au semnalat simptome oculare, vizuale şi posturale: algii la nivelul coloanei vertebrale şi a membrelor superioare. (1)

Poziţia sezândă prelungită adoptată de utilizatorii profesionali de calculatoare, atitudinea fixă în faţa videoterminalului pot conduce la apariţia unor contracturi musculare, a unor sindroame miofasciale în musculatura coloanei vertebrale şi implicit la algii vertebrale localizate sau difuze.

Algiile vertebrale sunt afecţiuni care uneori cuprind coloana în ansamblul ei, provocând o rahialgie difuză, însa mai frecvent ele se limitează numai la un singur segment, prezentându-se sub formă de lombalgii, dorsalgii sau cervicalgii. (2)

Algiile vertebrale au o frecvenţă deosebit de mare în practica curentă.

Pentru a împiedica pe cât posibil apariţia acestor simptome, angajatorii au obligaţia:

v de a informa lucrătorii în legătură cu problemele referitoare la riscurile profesionale şi la măsurile de prevenire corespunzătoare; (1)

v de a concepe şi organiza adecvat activitatea desfaşurată prin intemediul calculatorului, astfel încât munca zilnică în faţa ecranului să fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări ale activităţii care să reducă efortul profesional,deoarece  chiar dacă sunt respectate criteriile ergonomice de amenajare a postului de muncă, postura „aşezat” prelungită impusă de lucrul la calculator poate constitui şi ea un factor de risc pentru coloana vertebrală, aspect întâlnit şi în alte activităti care se desfăşoară în această poziţie. (1)

Prin el însuşi, calculatorul nu constituie un risc pentru sănătate, dar utilizarea acestui echipament informatic în condiţii necorespunzătoare, poate contribui la apariţia unor probleme de sănătate şi de calitate a vieţii de muncă. (3)

Proiectarea ergonomică a locurilor de muncă, a echipamentelor şi a mediului de muncă duce la îmbunătăţirea performanţei, la reducerea erorilor şi asigură confortul.

Generalizarea utilizării calculatorului în toate sectoarele economice şi la toate nivelurile de încadrare şi calificare, a determinat de asemenea şi studierea efectelor negative ale factorilor profesionali specifici acestei noi tehnologii, pentru a găsi modalitatea cea mai eficace în stabilirea relaţiei cauzale între factorii profesionali şi simtomatologia subiectivă individuală. (1)

Acesta este şi scopul prezentei lucrări: de a observa şi monitoriza condiţiile în care apar algiile vertebrale la utilizatorii profesionali de calculatoare şi de a încerca găsirea unor metode de profilaxie sau recuperare, cu rezultate cât mai bune, într-un timp cât mai scurt.

Lasă un comentariu