Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Bolnavilor Cu Otita

Urechea externă este formată din pavilionul urechii şi conductul auditiv extern.Pavilionu urechii are forma unei pâlnii şi este format dintr-un schelet fibrocartilaginos acoperit de piele . El se înserează pe părţile laterale ale capului , între apofiza mastoidă şi articulaţia tempero mandibulara.

Din punct de vedere al configuraţiei externe , pavilionu urechii prezintă o fată externă laterală , o fată internă sau medie şi o circumferinţă. Pe fata externă sau laterală a pavilionului urechii se afla o serie de reliefuri helixul ,antehelixul, antitragusul,lobul urechii.

Toate aceste ridicături şi depresiuni de pe fata laterală a pavilionului urechi au rolul de a capta undele sonore şi de a le orienta către conductul auditiv extern.

Fata internă sau mediala a pavilionului urechii , prezintă aceleaşi ridicături şi depresiuni ,deosebirea că aici ele au aspectul mulajului negativ.

Din punct de vedere al structurii interne , pavilionu urechii , cu excepţia lobului urechii , este alcătuit dintr-un sheclet fibrocartilaginos acoperit de piele .    Fibrocartilagiul pavilionului urechii este legat de ţesuturile înconjurătoare prin ligamente şi muşchi.Pe ambele fete ale cartilagiului se găsesc rudemente.

Conductul auditiv extern este un canal lung de 2-3 cm care face legătura cu pavilionul urechii şi urechea medie . Prezintă un traect complex, reprezentând două curburi în plan orizontal şi o curbură cu concavitatea în jos , în plan vertical.El are un calibru de 9 mm la deschiderea externă şi de numai 4,5 mm la deschiderea internă .

Din punct de vedere al structurii interne , conductul auditiv extern este format

dintro porţiune osoasă , situate în grosimea osului temporal.

Lasă un comentariu